Mitt namn är Sofia Bergström och jag är en frilansande journalist och redaktör med förkärlek till hårdrock, hemskheter och historia – gärna tillsammans.

 

Jag började jobba med journalistik redan som 14-åring. Först som ungdomskrönikör och recensent på lokaltidningen Nya Kristinehamns-Posten och senare som allmänreporter på Nya Wermlands-Tidningen.


I dag frilansar jag samt bedriver litterär verksamhet och konsultarbete inom research och manusproduktion. Jag skriver för både barn, unga och vuxna.

7cafb5d4f2cda4fa1995feb1317e957f009b687e
Skärmavbild 2022-10-14 kl. 11.40.37
Skärmavbild 2022-10-09 kl. 15.03.20

Musikjournalistik

De senaste åren har jag specialiserat mig inom musikjournalistik. Min största uppdragsgivare är Aftonbladet och sedan oktober 2017 ansvarar jag för tidningens hårdrocksbevakning. Bland annat genom recensioner, krönikor och listor. I mitt arbete har jag även intervjuat musiker som Bruce Dickinson (Iron Maiden), Angus Young (AC/DC) och Tobias Forge (Ghost). Som musikjournalist brinner jag för att lyfta röster, berättelser och perspektiv som sällan kommer till tals.
Mina artiklar hittar du här.


Tidigare uppdragsgivare och kunder (i urval):

SVT, UR, Sveriges Radio, Delta Studios, Elektrikerna, Titan Television, Nyhetsbolaget, Meter Television, Close-Up Magazine, Nya Wermlands-Tidningen, Nya Kristinehamns-Posten, Karlskoga Tidning.

Jag har dessutom suttit i juryn för Grammis, P3 Guld, Wacken Metal Battle Sweden och Livekarusellen.

Program och poddar som jag har gästat (i urval):


Aftonbladet TV, Musikhjälpen, Efter fem, SVT Kulturnytt, P3 Musikdokumentär, (tidigare) Musikguiden i P3, P4 Blekinge, P4 Värmland, Rockhyllan, Skivsnack.

Har bland annat synts och hörts i...